Fangstkalender for september

Fiskeri i september. Læs om lystfiskeriet i de danske vande for september måned, så du ved, hvad du kan forvente.

Havørreder

I åerne - i hver fald dem med uhindret adgang fra havets spisekammer til vandløbets gydepladser - begynder havørrederne nu for alvor at samle sig. Gydningen i november-december begynder nu at blive mærkbar, i form af rogn og mælke der udvikler sig i de kønsmodne havørreder. I takt med at flere og flere havørreder trækker op i åerne, bliver der mere og mere kamp om det trods alt begrænsede antal standpladser i vandløbet. Nye opgængere må løbe spidsrod mellem de "gamle" fisk, som ofte liver op i kampen for at forsvare deres territorier. 

Kommer der en periode med regnvejr, sætter det ofte skub i opgangen. Og kampen mellem nye og gamle fisk giver samtidig åfiskeren stærkt forbedrede odds! 

På kysten bliver de "resterende" havørreder mere og mere kræsne. De bliver derfor sværere og sværere at fange - specielt på lune og stille "indian summer" dage, hvor havet ligger spejlblankt hen - kun med sorte halefinner stikkende op med jævne mellemrum... 

I sådanne tilfælde må du ty til det lette fluegrej og bittesmå fluer fisket ganske langsomt gennem vandet. Kun da kan du opleve suset, når linen strammes op og en fuldfed havørred sætter skruen til og stikker til havs.

Aborrer

Er man til søens sortstribede røvere, kan man næppe få nogen bedre fiskemåned end september. Fiskene er velnærede efter sommerens røvertogter i rankegrøden, og vandet er endnu så varmt, at fiskene jager aktivt dagen igennem. September er således en ideel måned til jagten på en stribe lækre aborrefileter til køkkenet.

Gedder

Gedderne derimod er ikke helt så lette at få i tale i det endnu lidt lunkne vand. De er søgt ud på dybere og køligere vand, hvor de trives bedst. Deres højsæson kommer senere - i oktober og november. 

Vil du fiske målrettet efter søens gedder, bør det derfor ske på større dybder og typisk på 10-15 m vand. Herude jager gedderne ofte frit i vandet, hvilket ikke er så almindeligt resten af året. Trolling med store, vægtbelastede woblere er en god metode til lokalisering af disse fritsvømmende sværvægtere.