Fangstkalender for marts

Fiskeri i marts. Læs om lystfiskeriet i de danske vande for marts måned, så du ved, hvad du kan forvente.

Tanglopper

Tanglopperne liver op til dåd og begynder at parre sig. Det er nu, man kan se de små hanner ride rundt på de store hunner i det lave vand helt inde under land

Havørreder

Også kystens havørreder holder af tanglopper, og de er ganske ligeglade med kønnet. Tanglopper er guf for enhver havørred - dertil det, der gør dem smukt røde i kødet. Kystfluefiskeren gør derfor klogt i at have nogle gode imitationer i flueæsken - og fiske dem dybt og langsomt. 

Børsteorm

Marts er også måneden, hvor man kan opleve det helt store børsteorme-kalas. Det sker typisk i forbindelse med fuldmåne eller nymåne, som efter alt at dømme koordinerer forårets “sværmning” af store børsteorme. Når vandtemperatur og månefase stemmer, forlader de ellers så bidske Nereis-arter deres huller i bunden og svømmer op i overfladevandet for at gyde. Her ringler de rundt, indtil kønsprodukterne frigøres og herefter efterlader børsteormene som livløse legemer. 

Kystens fugle og fisk kender virkelig deres besøgelsestid, når børsteormene sværmer. Det er helt enkelt forårets første store måltid, der indtages her. Det er en slags jordbærsæson for de fisk og fugle, der har måttet vansmægte i kulden vinteren igennem. 

Sværmningerne kan være så voldsomme og koncentrerede, at myndighederne lokalt kan få opringninger fra bekymrede mennesker, der tror de har oplevet endnu en miljøkatastrofe!

Ørreder i åerne

Marts er endelig måneden, hvor den “gamle” ørredpremiere ved åerne finder sted. Der er stadig mange åfiskere, der betragter denne som den eneste rigtige. 

Uanset det rigtige eller forkerte i de forskellige sæsonstarter, så er to ting sikre: At der sjældent er lige så mange blanke grønlændere oppe i åerne i marts som i januar. Og at de magre nedfaldsfisk ofte er i lidt bedre kondition end tidligere på året. Både godt og skidt, altså. 

Bækørreder, regnbuer og stallinger

Åens faste beboere, bækørreder, regnbuer og stallinger der jo er afhængige af fødeemnerne i åen, har det også både godt og skidt her i marts. Bækørreden, som jo i lighed med fætter havørred er en vintergyder, er nu mager og slunken.

Regnbuerne, som typisk gyder om foråret, er derimod ved bedste huld - omend stærkt farvede og derfor ikke så delikate som ellers. Den røde sidestribe er lysere og klarere end nogensinde. Regnbuerne har i stor stil mæsket sig med rogn fra bæk- og havørreders gydning, hvorfor de nu selv er mere end klar til den forestående gydning.

Stallingerne er også helt på toppen. De ændrer ikke i samme grad karakter op til gydningen, som typisk finder sted i slutningen af marts til begyndelsen af maj. Stallingen er fredet fra 15. marts til 15. maj og dermed legalt bytte i første halvdel af denne måned. 

Fluefiskeren, der vil i kontakt med denne dejlige fisk, må imidlertid ty til synkeline eller vægtbelastede fluer for at nå ned i det endnu kolde vand.