Fangstkalender for juni

Fiskeri i juni. Læs om lystfiskeriet i de danske vande for juni måned, så du ved, hvad du kan forvente.

Lyde i natten

På stille aftener og nætter kan man både høre og se, om der er fisk i farvandet. I så fald vil man opleve fiskene plaske mere eller mindre højlydt i overfladen, mens de jager. En trænet fisker kan sågar artsbestemme, hvad han eller hun hører med ret stor sikkerhed. 

Torsk og havørreder

Torskene pjasker nemlig mere, end de plasker, og de lyder derfor mere “bløde” ude i mørket. Havørrederne derimod er hurtige fisk, hvis plasken i regelen klinger højt og tydeligt. Det er under alle omstændigheder altid spændende at lytte sig frem til fiskene i natmørket! 

Hornfisk

Er man alligevel ude ved kysten, kan man passende jagte nogle af de hornfisk, som nu er ved at være færdige med gydningen. De udgydte hornfisk er glubske efter alt, der rører sig af passende størrelse. De bider villigt på blink og flue, inden de forlader det lave kystvand for at fouragere på dybere vand sommeren igennem.

Åerne

Ved åerne er juni måned en hektisk tid for både fisk og fiskere. Juni er nemlig måneden, hvor både de største og de mindste døgnfluer sværmer. Det gælder den store majflue, og det gælder de bittesmå Caënis-arter. 

Drejer det sig om de mikroskopiske Caënis-arter, skal der bindes på kroge str. 20-24 og fiskes med forfangsspidser i 0.10 klassen. Drejer det sig i stedet om den gigantiske majflue "Ephemera danica", som vi kan bryste os over er opkaldt efter lille Danmark, skal der anderledes kraftigt grej til. Med et vingefang på op til 3-4 cm kan imitationer bindes på kroge op til str. 6-8. 

Traditionelt begynder fiskesæsonen for åernes blanke opgangsfisk omkring Grundlovsdag. Et gammelt ordsprog siger nemlig, at den sidste nedfaldsfisk møder den første opgænger i åmundingen på netop denne dag. 

Statistikken viser dog, at de første fisk stiger op i den nedre del af åerne mere end en måned tidligere. Og venter man, til sommeren er på sit højeste, kan man let komme ud for, at åerne mangler vand. De løber lave og klare, hvilket bestemt ikke frister havørrederne til at forlade havets spisekammer 

Søerne

Er man til søer og søfiskeri, er juni også en dejlig måned. Specielt hvis man fisker i en sø med en bestand af de velsmagende sandarter. De er nemlig færdige med deres gydning over lavt vand på stenet bund - sultne efter anstrengelserne og igen legalt bytte efter fredningen i maj. 

I nogen tid efter gydningen kan man træffe dem nær gydepladserne. Herefter de forsvinder igen ud på dybere vand, hvor de er langt sværere at fange.