Rute 6: Genforeningen langs Danmarks grænse

Denne historiske cykelrute tager dig langs den Dansk/Tyske grænse, og forbi genforeningssten, Kunstmuseet i Tønder, Skomagerhus Grænseovergang og Soldaterskoven.

Denne smukke og historiske cykelrute er på 97,4 km.

Foto: Naviki

Historiske steder du møder på din vej

Mindesmærker på rute 6

På den historiske cykelrute langs den Danske grænse kommer du forbi 7 forskellige mindesmærker der har betydning for Genforeningen.

Kunstmuseet i Tønder

Kunstmuseet har hjemme i den nyeste del af bygningskomplekset i Tønder. Museets store, lyse udstillingssale er et imponerende syn.

Skomagerhus grænseovergang

Grænseovergangen ligger i udkanten af Kollund Skov, der hvor Krusåen har sit udløb i Flensborg Fjord. Grænseovergangen kan kun passeres til fods.

Soldaterskoven og Zeppelinbasen

Under 1. Verdenskrig var området hjemsted for ”6. Marine-Luftschiff Detachement Tondern”, en af det tyske kongeriges store matine luftskibsbaser.

Spis og Sov godt

På cykelturen langs den dansk/tyske grænse, vil du udover smuk natur og historiske steder komme forbi skønne overnatningsteder og lækre restauranter.

Hotel Fakkelgaarden

På Fakkelgaarden er der rum til afslappende stunder og gastronomiske oplevelser. I det øjeblik du træder ind ad døren for at nyde et af vores populære...

Enjoy Resorts Marina Fiskenæs

Omgivet af skov, strand og vand i naturskønne omgivelser, ligger dette velkendte resort med 156 rummelige ferieboliger. Naturen og boligerne er oplag...

Schackenborg Slotskro

Med højt til himlen, tæt på marsk og hav, ligger Møgeltønder og ligner mest af alt et eventyr. I eventyret er Schackenborg Slotskro – beliggende på de...

Tønder Sport & FritidsCenter

Kom til Tønder – Danmarks Ældste Købstad, og sov på vores Campingplads eller vores Danhostel. Vi råder også over 5 enkle campinghytter til max. 4 pe...

Historien bag Genforeningen af Danmark

Fortællingen om krigen i 1864

For at forstå Genforeningen af Danmark i 1920 er man først nødt til at kende historien om 2. slesvigske krig i 1864. Krigen i 1864 er stadig den dag i dag i mange danskeres bevidsthed.

1864 – 1920: Den tyske tid

De dansksindede nordslesvigere ville hjem De tidligere danske hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg kom efter krigen i 1864 under preussisk styre. Slesvig og Holsten blev nu omdannet til provinsen Slesvig-Holsten.

Genforeningen i 1920

Efter krigen i 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen (fra 1871 Tyskland) og Østrig. Den dansk-tyske grænse kom herefter til at løbe lige syd for Kolding.

Aktiv Danmark takker Grænseforeningen, Fotograf Margrethe Petersen og Museum Sønderjylland: Kunstmuseet i Tønder for hjælpen og samarbejdet til projektet.