Rute 4: Genforeningen langs kysten

Denne historiske cykelrute tager dig fra Haderslev langs kysten til Aabenraa, og forbi genforeningssten, Kunstmuseet Brundlund, Knivsbjerg og Genforeningsparken i Aabenraa.

Denne smukke og historiske cykelrute er på 83,7 km.

Foto: Naviki

Historiske steder du møder på din vej

Mindesmærker på rute 4

På den historiske cykelrute fra Haderslev til Aabenraa kommer du forbi 8 forskellige mindesmærker der har betydning for Genforeningen.

Kunstmuseet Brundlund Slot

Kunstmuseet har til huse i det historiske slot. Brundlund Slot har rødder helt tilbage til 1400-tallet.

Knivsbjerg

Knivsbjerg er en 97 meter højt bakkedrag, der ligger ved Genner mellem Aabenraa og Haderslev.

Genforeningssparken Aabenraa

Den 15. juni 2020, på 100 årsdagen for Genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland, åbnede Genforeningsparken ved Folkehjem i Aabenraa.

Spis og Sov godt

På cykelturen i det Jydske, vil du udover smuk natur og historiske steder komme forbi  skønne overnatningsteder og restauranter.

Danhostel Haderslrev

er et moderne vandrerhjem med respekt for den gamle historie. Her bor du i historiske bygninger der bl.a. har været kongelig fæstegård i 1700-tallet. ...

Gammelbro Camping

Gammelbro udgør centrum for Lillebælt. Med en beliggenhed helt ned til vandkanten, god badestrand og spændende udflugtsmål i alle retninger, er rammen...

Gåsevig Strand Camping

Alt det gode ved strand camping finder du hos Gåsevig Strand Camping i Sønderjylland. Campingpladsen er centralt beliggende med gode transportforbinde...

Hotel Europa

Hotel Europa ligger midt i Aabenraa by, tæt på gågade, lystbådehavn og strand. Alle vores værelser er moderne og smagfuldt indrettede med eget bad, to...

Fjordlyst Hotel og Camping

er et hyggeligt overnatningssted, tæt på bycentrum, skov og strand og med en historie der strækker sig tilbage til broncealderen.

Historien bag Genforeningen af Danmark

Fortællingen om krigen i 1864

For at forstå Genforeningen af Danmark i 1920 er man først nødt til at kende historien om 2. slesvigske krig i 1864. Krigen i 1864 er stadig den dag i dag i mange danskeres bevidsthed.

1864 – 1920: Den tyske tid

De dansksindede nordslesvigere ville hjem De tidligere danske hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg kom efter krigen i 1864 under preussisk styre. Slesvig og Holsten blev nu omdannet til provinsen Slesvig-Holsten.

Genforeningen i 1920

Efter krigen i 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen (fra 1871 Tyskland) og Østrig. Den dansk-tyske grænse kom herefter til at løbe lige syd for Kolding.

Aktiv Danmark takker Grænseforeningen, Fotograf Margrethe Petersen, Museum Sønderjylland: Kunstmuseet Brundlund Slot og Aabenraa Kommune for hjælpen og samarbejdet til projektet.