Den romantiske have

Den Romantiske Have ved Sanderumgaard

Foto: Den romantiske have Sanderumgaard

Den Romantiske Have ved Sanderumgaard er en af de første af sin slags i Danmark.

Havens historie

Den Romantiske Have er knyttet til Sanderumgaard. Sanderumgaards tidlige historie har mange huller. Man ved dog at Sanderumgaard i slutning af 1300-tallet var ejet af fogeden Tue Skytte, og omkring 1468 var Sanderumgaard ejet af adelsmanden Keld Pedersen. Senere var Sanderumgaard ejet som almindelig bondegård af Kronen og i 1571 var den forlenet til Odenses borgmester, Hans Mule.

I løbet af 1600- og 1700-tallet blev Sanderumgaard ejet af forskellige adelsslægter og gik i arv. I 1793 blev Sanderumgaard imidlertid solgt til Johan Bülow. Bülow blev en af Sanderumgaards mest kendte ejere. Johan Bülow besad høje politiske poster, blandt andet grundet hans tætte forhold til kong Frederik VI.

Mens Bülow ejede Sanderumgaard renoverede og forskønnede han hovedbygningen. Derudover påbegyndte han anlæggelsen af den store romantiske have. I haven blev der opført mindre lysthuse, pavilloner blev opført og man gravede kanaler i den 15 ha. store have. Den Romantiske Have ved Sanderumgaard er en af de første af sin slags i Danmark. Haven blev anlagt fra 1793 og i 1828, hvor Bülow døde var haven end ikke færdig.

Johan Bülow havde før han erhvervede sig Sanderumgaard været rådgiver for kronprins Frederik, hvor han rådførte prinsen vedrørende Frederiksberg Have og et anlæg der i 1790 blev anlagt omkring Marielyst Slot ved Helsingør. Bülow havde derudover stort kendskab til de store haveanlæg ude i Europa og brugte sin viden og erfaring da han skulle anlægge den smukke romantiske have ved Sanderumgaard.

Efter Bülows død i 1828 blev Sanderumgaard sat på auktion. I 1829 erhvervede Christian Andreas Vind Sanderumgaard. Bülow brugt mange penge på at forskønne hovedbygningen og anlægge haven, men driften af Sanderumgaard var blevet forsømt. Christian Andreas Vind lagde derfor sit fokus her. Sanderumgaard og Den Romantiske Have har siden da været ejet af Vind-slægten.

Praktisk information

Åbningstider: tirsdag – søndag: 10-17, mandag: lukket

Hunde er velkomne i haven i snor.

Nogle af havens områder er kun tilgængelige med guide.

AdresseSanderumgaardvej 150, 5220 Odense SØ