Broholm Slot

Broholm Slot

Foto: Broholm Slot

Broholm slot har givet navn til den sjældne danske hunderace, Broholmeren. Broholmeren er en meget gammel hunderace, der kan spores helt tilbage til slutningen af 1500-tallet.

Broholm Slots Historie

Første gang Broholm Slot blev nævnt i kilder var allerede i 1326. Dengang tilhørte gården Ulfeldt-slægten. De ejede gården i næsten to århundrede. Ulfeldt-slægten ejede også Broholm Slot under Grevens Fejde (1535-1536), en konflikt der tit bliver kaldt Danmarks sidste borgerkrig. Under Grevens Fejde blev mange herregårde plyndret og sidenhen nedbrændt. Ifølge sagnet overlevede Broholm Slot Grevens Fejde på grund af dens brede voldgrave.

Igennem 1600-tallet skiftede Broholm ejere et par gange og blev af flere omgange renoveret og, der blev tilføjet bygninger, der stadig eksisterer den dag i dag. Den østlige hovedbygning med tårnet er for eksempel fra denne periode.

I 1600-tallet blev Broholm igen ramt af krig. Denne gang var der tale om Svenskekrigene, der havde resulteret i svenske troppers besættelse af Fyn. Broholm var mærket af denne besættelse. Jørgen Skeel arvede Broholm efter sin far Otto Skeel, der døde i 1644. Jørgen Skeel begyndte genopbygningen af Broholm med sin hustru Elisabeth Bille i 1650’erne og fik efter krigen Broholm på fode igen.
Jørgen Skeel deltog også i 1660 i de historiske forhandlinger der omhandlede og resulterede i enevældens indførelse.

I 1730 kommer slægten Sehested til gennem Niels Sehesteds ægteskab med Elisabeth Skeel (barnebarn af Jørgen Skeel og Elisabeth Bille). Sehested-slægten ejer stadig Broholm den dag i dag på 13. generation.

Op igennem 1800-tallet blev Broholm drevet og ejet af dygtige landmænd som også var meget engageret indenfor politik. Den politiske interesse blandt Broholms ejere fortsatte med videre op i 1900-tallet.

Broholmeren

Broholm slot har desuden givet navn til den sjældne danske hunderace, Broholmeren. Broholmeren er en meget gammel hunderace, der kan spores helt tilbage til slutningen af 1500-tallet.

Fra 1850 og frem til sin død avlede kammerherre og daværende ejer af Broholm Slot, N.F.B. Sehested hunderacen. For at fremme avlen af racen forærede Sehested hvalpe til folk i Danmark på betingelsen af at de skulle love at følge arven op. På denne måde fik hunderacen stor udbredelse og blev en meget almindelig race i Danmark.

Praktisk information

Broholm slot har åben hele året for gæster.

Se mere på Broholm Slots egen hjemmeside

AdresseBroholmsvej 32, 5884 Gudme